Interviul de angajare reprezintă pentru cei mai mulți o experiență stresantă, pentru care se pregătesc chiar și câteva zile. Asta deoarece conversația față în față îi face să se simtă incomod fie nesiguri, cu atât mai mult cu cât nu cunosc persoana care va susține interviul.Motivele pot fi multiple: lipsa experienței, lipsa abilității de a comunica liber sau pur și simplu o fire emotivă, care îi împiedică  Indiferent de firea posibilului angajat, angajatorul știe unde să caute indicii despre cum va fi noul angajat! Află ce urmăresc angajatorii în timpul interviului de angajare, citind materialul de mai jos!

CV-ul

Un CV puternic este un CV care va da greutate posibilului angajat și îi va crește șansele de angajare. Asta deoarece în ochii angajatorului,  un CV puternic înseamnă o experiență solidă acumulată de-a lungul timpului. Este foarte important ca acest CV să conțină toate informațiile de care angajatorul ar putea fi interesat sau care sunt relevante pentru job-ul ce urmează a fi ocupat. Un CV de 6 pagini în care sunt trecute până și orele de voluntariat realizate în școala generală cu siguranță nu va fi de prea mare interes pentru angajator. Acesta este primul lucru pe care îl va urmări angajatorul la interviul de angajare, iar o parte din intrebările lui vor fi legate de acest subiect.

De cele mai multe ori, întrebările pot fi capcană sau pot fi formulate pentru a încurca posibilul angajat. Pregătește-te temeinic din acest punct de vedere: vezi care au fost realizările pe fiecare job, care a fost punctele slabe, cum ai gestionat situațiile de criză. 

Atitudinea

Interviul pentru angajare reprezintă oportunitatea pentru angajator de a cunoaște posibilul angajat, dincolo de CV-ul impresionant. El va fi atent la modul în care vorbești, gesturile pe care le faci, chiar și outfit-ul pe care l-ai ales pentru interviu. Un outifit prea îndrăzneț pentru un job corporatist te va descalifica, la fel de mult precum un outfit neîngrijit, fără atenție la detalii. Angajatorul va fi curios să afle detalii despre modul în care funcționezi în echipă, cum poți atenua conflicte, cât de mult îți asumi responsabilitatea și cât de vocal ești atunci când ești nemulțumit. Un angajat care poate deveni incomod sau care are mult prea multă personalitate poate să nu fie un asset pentru companie/angajator.

Emoțiile

Emoțiile trădează, de cele mai multe ori, nesiguranța de sine. Un intervievat care își va freca mâinile încontinuu sau care nu are o voce sigură poate pierde puncte. Pentru că , în opinia angajatorului, un astfel de angajat va fi afectat de o critică negativă și nu se ma vai focusa pe taskurile pe care le are de făcut. De asemenea, un astfel de angajat nu va avea niciodată sau rar înspre deloc opinii personale sau îi va fi frică să își impună punctul de vedere, dacă este pe o poziție  executivă.

Pentru cei care nu au experienta interviurilor cei de la The Muse au creat o listă cu tips and tricks. Iată câteva sugestii pe care le poți folosi pentru a capta atenția angajatorului sau a masca eventualele emoții pe care le ai:

  • Ține mâinile împreunate, pentru a bloca orice mișcare la nivelul lor. Nu vei mai fi tentat să gesticulezi sau să faci micro-gesturi ce pot trădat nesiguranța de sine.
  • Pentru a bloca orice mișcare la nivelul picioarelor, pentru că și mișcarea lor poate trăda nervozitatea, pune un picior peste celălalt, într-o poziție care să pară comodă
  • Pentru a putea susține conversația, chiar dacă ești emotiv, găsește și fixează un punct între ochii persoanei din fața ta. Vei da impresia că îl privești fix în ochi și că îi susții privirea.
  • Fă o pauză scurtă înainte de a răspunde. Te va ajuta să ai un răspuns clar și echilibrat.
  • Evită să vorbești rapid și să ai o densitate mare de cuvinte pe minut. Vorbește rar, cu intonație, pentru a arăta că ești stăpân pe ceea ce vorbești.

Acum știi ce urmăresc angajatorii în timpul interviului de angajare!

Cu un CV consistent, emoții tinute sub control si o atutudine învingătoare, job-ul este al tău! Succes și te asteptăm pe MyNextJob.ro!


1 comentariu

Ce faci când nu primești un răspuns după interviul de angajare? - Blog MyNextJob · 19 noiembrie 2020 la 11:25

[…] un răspuns concret. De asemenea, este indicat să ai răbdare în ceea ce privește răspunsul. Procesul de selectare al candidaților în urma unui interviu poate dura chiar și câteva săptămâni.  Iar, dacă ești prea insistent […]

Lasă un răspuns

Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Twitter